Post Partum

Van vrouw naar moeder. Deze veranderende rol haalt soms pijn van vroeger naar boven, of twijfel over de toekomst. Soms loop je al tijden tegen iets aan, of wil je voorkomen dat het erger wordt. Misschien ligt er een thema of gebeurtenis in het verleden dat nu (opnieuw) boven komt. Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de vrouwen die voor het eerst een kind kregen, drie jaar na de bevalling nog met een negatief gevoel terugkijkt op de bevalling. Je bent dus niet de enige!

Een negatieve bevallingservaring raakt je in je diepste kern, omdat je je letterlijk en figuurlijk blootgeeft tijdens een bevalling. Je neemt alles in je op wat er gedaan en gezegd wordt, ook al lijk je je voor je partner en de zorgverleners teruggetrokken te hebben in jezelf. De geboorte van je kind is een herinnering die je je leven lang bijblijft. Wanneer er tijdens de zwangerschap of bevalling dingen zijn gebeurd waarover je nu nog steeds verdrietig of boos bent, verdient dit zorg en aandacht. Middels gesprekken en/of EMDR kan ik je helpen deze gebeurtenissen te verwerken. Hierdoor ga je je vrijer voelen in je huidige leven en kijk je positiever naar de toekomst waarin je mogelijk nog een kindje wilt verwelkomen.

Wanneer na de geboorte bij jou of je omgeving zorgen ontstaan omdat je somber, angstig of achterdochtig bent, kan ik via de huisarts worden ingeschakeld om op korte termijn, thuis, psychische zorg te bieden.

Daarnaast ben ik aangesloten bij het Postnatal Support Network. Vanuit dit netwerk wordt ondersteuning geboden tijdens een (langere) rustperiode na de geboorte. Deze rustperiode is belangrijk om te herstellen en te binden met je kindje. Vanuit onze cultuur vinden wij het echter moeilijk om hulp te vragen. Vanuit het netwerk kan ik je helpen dit vorm te geven. Je kunt hierbij denken aan het opzetten van een “mealtrain” waarbij je vrienden/familie/collega’s online aangeven wanneer ze voor je komen koken.